Protein i bananer

Bananer innehåller 1,1 gram protein per 100 gram, vilket gör det till ett relativt proteinfattigt livsmedel. Däremot är den fullproppad med kolhydrater. Dessutom är en banan rik på bland annat kalium, magnesium, tiamin, vitamin B6 och C.

✅ Bananer är en 100% vegansk proteinkälla

Protein i bananer

Det finns inte mycket proteiner i bananer, endast 1,1 gram per 100 gram frukt. I snitt väger en banan 150 gram varav skalet utgör runt 50 gram. En banan ger dig därför i runda svängar drygt 1 gram i proteinintag.

Banan efter träningen?

Vi är många som tar en banan eller två efter träningen. Det ger dig tyvärr inte så mycket protein, men kolhydraterna fyller på glykogenlager, ger musklerna energi för återhämtning och stoppar muskelnedbrytningen.

Dessutom är B6-vitamin och kalium som finns i bananer viktigt för muskeltillväxten. Ät sedan proteinrik mat eller ta proteintillskott för att bygga upp musklerna igen.

Är du vegan eller vegetarian? Läs vår artikel om veganskt proteinpulver

Andra fördelar med bananer

Bananer är en bra källa för kolhydrater, kalium, magnesium och andra näringsämnen. De kan hjälpa till att hålla blodsockret stabilt, stärka immunförsvaret och främja mag-tarmhälsan. Dessutom är bananer lättillgängliga, billiga och smakar gott.

Källor

Lämna en kommentar